Η ιστορία της οικογένειας Γιανγκ

Ιδρυτής του Γιάνγκ Τάι Τσι Τσουάν είναι ο Γιάνγκ Φου Κουϊ (1799-1872), γνωστός επίσης ως Γιάνγκ Λου Τσάν.

Ο Λου Τσαν, γεννήθηκε από μία οικογένεια αγροτών στο χωριά Νάν Γκουάν της επαρχίας Γιόνγκ Νιάν  που ανήκει στην Νομαρχία Γκουάγκ Πίγκ και την περιφέρεια Χέμπεϊ. Στην Γιόγκ Νιάν οι πολεμικές τέχνες είχαν πολύ άνθηση, και έτσι από μικρός ο Λου Τσάν εκπαιδεύτηκε στο Σάολιν.

Μία μέρα, καθώς ο Γιάνγκ Λου Τσαν δούλευε στο τοπικό μανάβικο, ένας αγενής άντρας μπήκε δίπλα, στο φαρμακείο του Τά Χε. Ο άντρας  αυτός φώναζε και κουνούσε τις γροθιές του. Το επόμενο που είδε ό Λου Τσαν, ήταν τον φαρμακοποιό να πετά χωρίς καμία ιδιαίτερη προσπάθεια τον άντρα στοδρόμο. Στον Λου Τσάν φάνηκε παράξενο που κάποιος μπορούσε να κάνει κάτι τέτοιο χωρίς να χρησιμοποιήσει δύναμη. Το όνομα του ιδιοκτήτη του φαρμακείου ήταν Τσεν Ντέ Χού. Μετά που πέρασαν μερικές μέρες, ο Λού Τσάν, μάζεψε όλο το κουράγιο του και πήγε στον φαρμακοποιό να του ζητήσει να γίνει μαθητής του. Ο Τσεν αρχικά ήταν πολύ προσεκτικός, αλλά αφού είδε ότι ο Λού Τσάν ήταν ευθύς και ειλικρινής, του είπε στον Λου Τσαν ότι ήταν από το Χωριό Τσεν (Τσεν Τζιά Χού) στην επαρχία Γουέν Ξιάν της Περιφέρειας Χενάν. Του είπε ότι ήταν πολύ άνθρωποι που έκαναν ΤάιΤσι Τσουάν στο χωριό. Επίσης του είπε ότι ο καθηγητής του ήταν ο διάσημος Γκραντ Μάστερ του Τάι Τσι Τσουάν, ο Τσεν Τσάγκ Ξίγκ. Μόλις το άκουσε αυτό ο Λού Τσάν, ενθουσιασμένος, ζήτησε από τον φαρμακοποιό να τον συστήσει στον δάσκαλό του τον Τσεν Τσάγκ Ξίγκ.

Το Τσεν Τάι Τσί Τσουάν δημιουργήθηκε ανάμεσα στο τέλος της δυναστείας των Μίγκ και την αρχή της δυναστείας των Τσίγκ. Η πρώτη φόρμα του Τσέν Τάι Τσι Τσουάν είχε γίνει εννέα γενιές νωρίτερα από τον πρόγονο του δασκάλου του φαρμακοποιού, τον Τσεν Γουάγκ Τίγκ. Ο Τσεν Ντε Χού συμφώνησε να τον συστήσει στον δάσκαλό του.

Έτσι συστημένος, ο Λού Τσάν έφυγε και πήγε στο χωριό Τσεν για να μαθητεύσει δίπλα στον δάσκαλο Τσεν Τσάγκ Ξίγκ.

Ο Λού Τσαν μαθήτευε χωρίς διακοπή, χειμώνα και καλοκαίρι, και μετά από έξι χρόνια έφυγε και επέστρεψε στο χωριό του. Όσο καιρό έλειπε, πολλοί από το χωριό του, εξασκούταν στις πολεμικές τέχνες και ήθελαν να δοκιμάσουν τις νέες ικανότητες του Λου Τσάν στις πολεμικές τέχνες. Έτσι, ο Λού Τσαν προσκαλέστηκε σε μία μονομαχία την οποία και έχασε. Παρά το ότι έχασε την μονομαχία δεν έχασε την ελπίδα του. Επέστρεψε στο χωριό Τσεν και εκπαιδεύτηκε για άλλα έξι χρόνια. Την δεύτερη φορά που γύρισε σπίτι του ήταν με τον Κινέζικο καινούριο χρόνο. Οι άνθρωποι του χωριού ενθουσιάστηκαν γιατί θεώρησαν ότι ο Λου Τσάν θα ήταν τώρα ανίκητος. Στην ίδια περιοχή ήταν ένας μαθητής του Τσεν στυλ Τάι Τσί και ο οποίος είχε εκπαιδευτεί σε πολλά στυλ πολεμικών τεχνών. Αυτός άκουσε ότι ο Λού Τσάν επέστρεψε από το χωριό Τσεν και ήθελε να μετρηθεί με αυτόν. Το αποτέλεσμα ήταν ισόπαλο. Ο Γιάνγκ Λου Τσαν, θεώρησε ότι οι ικανότητές του δεν ήταν αρκετά καλές, παρά το ότι κατάφερε να κρατηθεί απέναντι σε κάποιον τόσο καλό και προχωρημένο πολεμιστή και για αυτό αποφάσισε να γυρίσει στον δάσκαλό του για τρίτη φορά. Το τρίτο ταξίδι του στο χωριό Τσέν συγκίνησε τόσο πολύ τον δάσκαλό του, ο οποίος αποφάσισε να δείξει στον Λού Τσάν όλα όσα αυτός ήξερε. Μετά από δύο χρόνια σπουδών, ο Τσεν Τσάγκ Ξίγκ είπε ότι όταν Λού Τσαν θα επέστρεφε αυτή τη φορά στο σπίτι του, δεν θα μπορούσε κανείς να τον νικήσει. Έτσι και έγινε, ο Λού Τσάν επέστρεψε πίσω, και κανείς δεν τον νίκησε ποτέ ξανά.

Παρά το ότι εκπαιδεύτηκε τόσα χρόνια στο στυλ Τσεν, και το γνώριζε πλήρως και σε βάθος, ο Λού Τσάν, δεν ήταν ικανοποιημένος με τις ικανότητές του και συνέχισε να ερευνά κάθε πλευρά του στυλ αναπτύσσοντας περεταίρω  τις ικανότητές του οπότε και έφτασε σε ένα πολύ ανώτερο επίπεδο και οι ικανότητές του και η φήμη του ήταν γνωστή.

 

Δεν πέρασε καιρός, και ο Λου Τσάν προσκλήθηκε από ένα μακρινό συγγενή του, τον Γου Λου Τσιγκ, να διδάξει σε μία σχολή στην πρωτεύουσα, το Πεκίνο. Ο Γου Λου Τσίγκ ήταν υπάλληλος  της κυβέρνησης του αυτοκράτορα Ντάο Γκουάγκ. Μόλις έφτασε στην πρωτεύουσα ο Λου Τσάν φιλοξενήθηκε από ένα πλούσιο επιχειρηματία τον κύριο Ζάγκ.

Η επιχείρηση του κυρίου Ζάγκ ήταν αρχικά μικρή, αλλά έγινε αργότερα πολύ μεγάλη και επιτυχημένη. Ο οργανισμός τους επίσης συμπεριελάμβανε  διδασκαλία σε διάφορους τύπους πολεμικών τεχνών.  Η πρώτη φορά που συναντήθηκε με την οικογένεια Ζάγκ ήταν σε μία γιορτή όπου ό κάθε ένας έκανε μία μικρή επίδειξη της πολεμικής του τέχνης. Ένας από τους αρχηγούς της οικογένειας Ζάγκ, είδε το λεπτό κορμί του Λου Τσαν, και σαν προσβολή έβαλε τον Λου Τσαν, πίσω από ένα απλό μαθητή των πολεμικών τεχνών ο οποίος ετοιμαζόταν να κάνει επίδειξη. Μετά που ο Λου Τσαν έκανε την επίδειξή, ο κύριος Ζάγκ ρώτησε εάν η «Γροθιά από βαμβάκι» του Γιάνγκ Λου Τσαν θα μπορούσε στην πραγματικότητα να κερδίσει έναν πραγματικό αντίπαλο. Ο Λού Τσάν απάντησε, ότι εκτός από μπρούτζο, σίδερο και βράχο, η γροθιά του νικά οτιδήποτε με σάρκα και αίμα.  Συνεχίζοντας ο Ζάγκ, ρώτησε το Λου Τσαν εάν θα δεχόταν να μετρηθεί με αυτόν. Ο Λου Τσαν το αποδέχθηκε χωρίς δισταγμό να αναμετρηθεί όχι μόνο με αυτόν αλλά με οποιονδήποτε ήθελε από τους παρευρισκόμενους στη γιορτή.

Για να μπορούν όλοι να δουν, βγήκαν στο προαύλιο. Όταν ξεκίνησε ο αγώνας, ένας μάστερ των πολεμικών τεχνών πετάχτηκε με μεγάλη ορμή και επιτέθηκε πολύ σκληρά στον Λου Τσαν. Καθώς οι δύο ήρθαν σε επαφή, ο Λου Τσαν σήκωσε τα χέρια του και ο αντίπαλός του πετάχτηκε αρκετά μέτρα στον αέρα. Αμέσως ένας άλλος μάστερ βγήκε και προκάλεσε τον Λου Τσαν. Χωρίς να καταφέρει να ολοκληρώσει ούτε μία τεχνική, και αυτός πετάχτηκε αρκετά μέτρα πίσω και κάτω στο έδαφος. Βλέποντας αυτό, οι άλλοι δεν τόλμησαν να αμφισβητήσουν τις ικανότητες του Γιάνγκ Λου Τσαν. Μόλις γύρισε στην αίθουσα του χορού, ο Λού Τσαν οδηγήθηκε και κάθισε στο κεντρικό τραπέζι. Από εκείνη την ημέρα ο Λου Τσαν άρχισε να διδάσκει Ταί Τσι στο σπίτι των Ζαγκ.

Μετά που έγινε γνωστό το συμβάν στη γιορτή στο σπίτι των Ζαγκ, όπου ο Λού Τσαν νίκησε, άνθρωποι ερχόταν από παντού και προκαλούσαν τον Λου Τσαν. Όλοι όμως νικιόταν από αυτόν. Από τότε δόθηκε στον Γιάνγκ  Λου Τσαν το παρατσούκλι, Γιάνγκ ο ανίκητος. Ο Γου Λου Τσιγκ σύστησε τον Γιάνγκ Λου Τσαν σε πολλούς ανθρώπους μέσα στην βασιλική οικογένεια, στους οποίους και δίδασκε Τάι Τσί Τσουάν. Αυτό έκανε το Τάι Τσί πολύ γνωστό στην πρωτεύουσα, και η αυτοκρατορική οικογένεια κάλεσε τον Γιάνγκ Λου Τσαν να μείνει μαζί τους και να τους διδάξει. Έτσι, ο Λου Τσάν έφερε τους δύο γιούς του στην πρωτεύουσα να διδάξουν Τάι Τσι Τσουάν στο παλάτι.

 

Γιάνγκ Μπαν Χου

 

Ο Γιάνγκ Μπαν Χου (1837-1892) ήταν το δεύτερο παιδί του Γιάνγκ Λου Τσαν. Ο Γιάνγκ Μπαν Χου εξασκήθηκε στο Τάι Τσί Τσουάν από όταν ήταν μικρός κάτω από την επίβλεψη του πατέρα του. Η ικανότητές του ήταν πολύ μεγάλες. Ο χαρακτήρας του ήταν πολύ σταθερός παρά το ότι ήταν πολύ θερμόαιμος. Κάποια φορά ένας μάστερ των πολεμικών τεχνών με το παρατσούκλι «Ο άνθρωπος με τους δέκα τόνους δύναμη» ήρθε στο Πεκίνο και προκάλεσε τον Λου Τσαν. Μετά που η οικογένεια Γιάνγκ άκουσε τα νέα, ο Γιαγκ Λου Τσαν δεν έδωσε ιδιαίτερη σημασία. Παρόλα αυτά, ο Γιάνγκ Μπαν Χου είπε στον πατέρα του ότι «εάν το μαγαζί μας έχει κάτι να πουλήσει και οι άνθρωποι θέλουν να το αγοράσουν, γιατί δεν πουλάμε;». Αυτό που εννοούσε ήταν ότι αφού η οικογένεια Γιάνγκ έχει πραγματική πολεμική ικανότητα, γιατί να μην δεχθεί την πρόκληση;  Σαν αποτέλεσμα, ο Γιάνγκ Μπαν Χου πήγε μόνος του να αντιμετωπίσει αυτόν τον άνθρωπο. Στην αρχή ο άλλος έβγαλε το πουκάμισό του και έδειξε στο πλήθος τους μύες του. Ο Γιάνγκ Μπαν Χου, με το λεπτό κορμί του απλά περίμενε τον άνθρωπο να του επιτεθεί. Όταν ο αγώνας άρχισε, η μοναδική εικόνα ήταν ο μεγαλόσωμος μάστερ να χιμά στον Μπαν Χου. Ο Μπαν Χου τον απέφυγε. Ο άλλος συνέχισε να επιτίθεται με συνεχή χτυπήματα στο πρόσωπο του Μπαν Χου. Το πλήθος άκουσε μία φωνή και είδε αμέσως μετά τον άλλο να πετάγεται αρκετά μέτρα μακριά. Όταν όλοι μπόρεσαν να δουν καθαρά, συνειδητοποίησαν ότι ο Μπαν Χου έκανε ένα «Χώρισμα-Χτύπημα με την φτέρνα» στα γεννητικά όργανα του άλλου. Καθώς το πλήθος τον επευφημούσε για τις ικανότητές του, ο Μπαν Χου επέστρεψε χωρίς να πει τίποτα στο παλάτι.

 

Γιάνγκ Τζιάν Χου και τα παιδιά του

 

Το Τρίτο παιδί του Γιάνγκ Λου Τσαν ήταν ο Γιάνγκ Τζιαν Χου (1839-1917). Το Τάι Τσι Τσουάν του ήταν μία αρμονική μίξη μαλακού και σκληρού. Ήταν ιδιαίτερα ικανός στο να κατευθύνει εσωτερική ενέργεια και στο σπαθί, τη σπάθα και το ακόντιο. Ήταν ζεστός χαρακτήρας και πάντα προσεκτικός σεβόμενος πάντα τους αντιπάλους του, έτσι και αυτός δεν νικήθηκε ποτέ.

Η Τρίτη γενιά των Γιάνγκ αποτελούταν από τους Γιάνγκ Λιγκ Ξιάο (1872-1930) γιό του Γιάνγκ Τζιάν Χου και τον πρώτο γιό του Γιάνγκ Τζιαν Χου τον Γιάνγκ Τσάο Ξιόγκ (1862-1930) επίσης γνωστό ως Γιάνγκ Σχιάο Χού. Ο Σχάο Χού μάθαινε Τάι Τσι Τσουάν από πολύ μικρός και ήταν ιδιαίτερα καλός στην μάχη με τα χέρια.

 

Γιάνγκ Τσεν Φου

 

Ο τρίτος γιός του Γιάνγκ Τζιάν Χού ήταν ο Γιαγκ Ζάο Τσίγκ (1883-1936), επίσης γνωστός σαν Γιάνγκ Τσεν Φου. Ο Τσεν Φου ήταν ένας πολύ ζεστός, καλόκαρδος και πανέξυπνος άνθρωπος. Εκπαιδεύτηκε κάτω από την καθοδήγηση του πατέρα του σε μεγάλο βάθος. Οι ικανότητές του στο Τάι Τσι Τσουάν ήταν σαν «ατσάλινη βελόνα κρυμμένη μέσα στο βαμβάκι». Τα χαρακτηριστικά των στάσεών του ήταν μεγάλες, ήρεμες και γεμάτες ζωντάνια. Οι στάσεις του στυλ της μεγάλης δομής (Large Frame) του Γιάνγκ Τσεν Φου χωρίζεται σε τρεις κατηγορίες, το ψηλό, το μεσαίο και το χαμηλό. Οι στάσεις μπορούν να επιλεγούν ανάλογα με την ηλικία φύλο και δύναμη του σώματος, και διάφορες άλλες παραμέτρους του μαθητή. Για αυτό το λόγο, το Γιάνγκ Τάι Τσι Τσουάν δεν χρησιμοποιείται μόνο για να γιατρέψει αρρώστιες και να διατηρήσει καλή υγεία, αλλά και για να δυναμώσει το σώμα και να αναπτύξει υψηλού επιπέδου μαχητικές ικανότητες. Για αυτό το λόγο, πολύς κόσμος ακολούθησε αυτό το είδος του Τάι Τσι Τσουάν.

Ο Γιάνγκ Τσεν Φου γεννήθηκε στις 7 Ιουλίου του 1883 και πέθανε στις 3 Μαρτίου του 1936. Μαθαινε Ταί Τσι συνεχώς κάτω από τις οδηγίες  του πατέρα του στο Πεκίνο.  Μόνο μετά το θάνατο του πατέρα του πήγε ο Γιαγκ Τσεν Φου στην νότια Κίνα για να διδάξει. Δίδαξε σε διάφορες πόλεις σε όλη την Κίνα. Το 1925 ο Γιάνγκ Τσεν Φου και ο Τσεν Γουέϊ Μίγκ εκδώσαν ένα βιβλίο, «Η Τέχνη του Τάι Τσι Τσουάν» όπου χρησιμοποιούταν πραγματικές φωτογραφίες του Γιάνγκ Τσεν Φου. Αργότερα το 1931, οι ίδιοι, εξέδωσαν το βιβλίο «Εφαρμογές του Τάι Τσι Τσουάν» χρησιμοποιώντας νέες φωτογραφίες.

Το 1928 προσκαλέστηκε να γίνει ο επικεφαλής του τομέα Βουντάγκ στην Κεντρική Ακαδημία Ναντζίγκ Γκούο Σου. Αργότερα τον προσκάλεσαν αν γίνει ο επικεφαλής της Τσεζιάγκ Περιφερειακής Γκούο Σου Ακαδημίας στο Χανγκτσου. Το 1930 ο Τσεν Φου εγκαταστάθηκε στην Σαγκάη όπου εξέδωσε ένα βιβλίο, «Οι πλήρεις αρχές και θεωρία του Τάι Τσι Τσουάν».

Ο Γιάνγκ Τσεν Φου ήταν ένας πολύ μεγαλόσωμος άνθρωπος του οποίου οι ικανότητες στην μέθοδο «χέρια που σπρώχνουν» (pushing hands) του Τάι Τσι Τσουάν ήταν φοβερές.  Η ευαισθησία του ήταν πολύ μεγάλη και η κίνησή του πολύ ευκίνητη. Όταν «κατεύθυνε δύναμη»  ήταν πολύ ακριβής στο στόχο του, η απόσταση που χτυπούσε ήταν κοντινή και έτσι μπορούσε να πετάξει κάποιον αρκετά μέτρα μακριά στον αέρα χωρίς να του κάνει κακό. Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με κάποιους μαθητές του, η αίσθηση του να σπρώχνεσαι από αυτόν ήταν στην πραγματικότητα ευχάριστη και αναλογική.

Όσο ο Τσεν Φου ήταν στο Χανγκτζού, ένας καθηγητής με το όνομα Γκούο Σχού Γού που έκανε Τάι Γι μιλούσε άσχημα για το Γιάνγκ Τάι Τσι Τσουάν, και ήταν συχνά αγενής προς τον Γιάνγκ Τσεν Φου. Μία ημέρα ο Γιαγκ Τσεν Φου δεν άντεξε άλλο,  ο Γκάο κρατούσε ένα μακρύ ακόντιο και ήθελε να προκαλέσει τον Γιάνγκ Τσεν Φου, ο Γιανγκ Τσεν Φου πήρε ένα  ραβδί (staff) και απλά ακουμπώντας το ακόντιο του Γκάο, το έκανε να φύγει από τα χέρια του και να πέσει στο έδαφος. Ο Γκάο από τότε δεν ξαναπείραξε τον Τσεν Φου και δεν ξαναμίλησε άσχημα ποτέ για το Γιάνγκ Τάι Τσι Τσουάν.

 

Γιάνγκ Ζαο Πενγκ

 

O Γιάνγκ Μπαν Χου είχε μια κόρη και ένα γιο που ονομάζεται Ζάο Πενγκ. Ο Ζάο Πενγκ μαθήτευσε με τον Γιάνγκ Τσεν Φου και στη συνέχεια να ανοίξε σχολή στο Guangxi, όπου αργότερα πέθανε.

 

 

 

 

 

Γιάνγκ Σου Ζόνγκ

 

O Γιάνγκ Ζεν Μινγκ, που ονομάζεται Σου Ζόνγκ, γεννήθηκε το 1911 και πέθανε το 1986. Από νεαρή ηλικία ακολούθησε τον πατέρα του στη μελέτη της τέχνης του Τάι Τσι Τσουάν. Μέχρι την ηλικία των 14 ετών είχε κατανοήσει τις ενέργειες του Τάι Τσι Τσουάν και κατείχε καλά τις τεχνικές της σπάθας,του ξίφους,του δόρατος και είχε γίνει ο βοηθός του πατέρα του,Γιάνγκ Τσεν Φου.Ο Σου Ζονγκ σε ηλικία 19 ετών πήγε στην επαρχία Anhui και αργότερα δίδαξε Τάι Τσι Τσουάν στην πόλη Nanjing. Μετά από αυτό, ταξίδεψε με τον πατέρα του από τις επαρχίες Zhejiang, Fujian και Guangdong.Μετά το θάνατο του Γιάνγκ Τσεν Φου έμεινε στο Guangzhou (Canton) για να διδάξει.Το 1949 μετακόμισε στο Χονγκ Κονγκ και άνοιξε μια σχολή πολεμικών τεχνών όπου δίδαξε.

 

Γιάνγκ Ζεν Τζι

 

O Γιάνγκ Ζεν Τζι, γεννημένος το 1921, άρχισε να μελετά με τον πατέρα του και τον μεγαλύτερο αδελφό του στην ηλικία των 6. Σπούδασε πολύ σκληρά, αντιλαμβάνοντας την ουσία του Τάι Τσι Τσουάν. Στα τέλη της δεκαετίας του 1940 άρχισε να διδάσκει Τάι Τσι Τσουάν. Ταξίδεψε από την Guangzhou (Canton) στο Πεκίνο, στην Tianjin, στην Guangxi, και στην Handan για να διδάξει. Επειδή διδάσκει πολύ σοβαρά, οι μαθητές του είναι πάρα πολλοί και μια φορά επισκέφθηκε τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο Ζεν Τζι, μετά από αρκετές δεκαετίες εξάσκησης και διδασκαλίας, έχει αποκτήσει μια βαθιά κατανόηση των ικανοτήτων που πήρε από τον πατέρα του.

 

 

Γιάνγκ Ζεν Ντο

 

O Γιάνγκ Ζεν Ντο, γεννημένος το 1926, ξεκίνησε να μελετά την τέχνη του Τάι Τσι Τσουάν στην ηλικία των 6 με τον πατέρα του και τα μεγαλύτερα αδέλφια του. Σπούδασε επιμελώς και ήταν καλός στην έρευνα, και ήταν σε θέση να συλλάβει την ουσία του Τάι Τσι Τσουάν. Η ικανότητά του στο Τάι Τσι Τσουάν είναι άψογη και αποδεικνύεται με μια φυσική ισορροπία.Ο Ζεν Ντο είναι ανεκτικός και ευγενικός,εγκάρδιος και ειλικρινής.Διδάσκει υπομονετικά, προσεκτικά και σχολαστικά.Σεμνός και λιτός ,όπως ήταν ο πατέρας του, έχει κερδίσει το θαυμασμό και την εκτίμηση των θαυμαστών του Γιάνγκ Τάι Τσι Τσουάν.Ο Ζεν Ντο ακολουθεί τα ιδανικά των προγόνων του,αφιερώνοντας τον εαυτό του στην διάδοση του Γιάνγκ Τάι Τσι Τσουάν.Από τις αρχές της δεκαετίας του 1960, έζησε στην Taiyuan, στην επαρχία Shanxi, διδάσκοντας Τάι Τσι Τσουάν. Το 1982 ίδρυσε την ένωση Γιάνγκ Τάι Τσι Τσουάν της επαρχίας Shanxi, με τους μαθητές του μόνο στην επαρχία Shanxi να μετρούνται σε δεκάδες χιλιάδες.Έχει προσκληθεί πολλές φορές και ταξίδεψε σε Αμερική, Γαλλία, Ιταλία, Γερμανία, Αγγλία, Σουηδία, Καναδά, Βραζιλία, Σιγκαπούρη και άλλες χώρες για να πραγματοποιήσει σεμινάρια.Κάνοντας εντύπωση στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, ο Γιάνγκ Ζεν Ντo έχει βοηθήσει να επιτρέψει το Γιάνγκ Τάι Τσι Τσουάν να ενισχύσει τους δεσμούς φιλίας μεταξύ των πολιτών της Κίνας και του υπόλοιπου κόσμου.

 

Γιάνγκ Ζεν Γκο

 

O Γιάνγκ Ζεν Γκο, γεννημένος το 1928, ξεκίνησε σε νεαρή ηλικία τη μελέτη του Τάι Τσι Τσουάν που πήρε από την οικογένειά του. Ζει στην επαρχία Hebei, στην πόλη Handan, και για πολλά χρόνια φρόντιζε τη μητέρα του. Έχει διδάξει ασταμάτητα Τάι Τσι Τσουάν σε όλη την περιοχή. Επισκέφτηκε μια φορά την Ταϊβάν, και έχει κάνει μια αρκετά σημαντική συμβολή στην ανάπτυξη του Γιάνγκ Τάι Τσι Τσουάν. Ο Ζεν Γκο έχει τρεις κόρες και δύο γιους, Η Γιόνγκ Φανγκ είναι η πρώτη και ο Ζι Φανγκ ο δεύτερος γιος.

 

 

 

Μάστερ Γιάνγκ Τζουν

 

Γεννημένος το 1968 στο Ταϊγιουάν,ο Μάστερ Γιάνγκ Τζουν είναι η 6η γενιά απογόνου του δημιουργού του Γιάνγκ Τάι Τσι Τσουάν. Γιος του Γιάνγκ Τάο Φανγκ και εγγονός του Μάστερ Γιάνγκ Ζεν Ντο, ο Γιάνγκ Τζουν αποτελεί τον μελλοντικό φορέα της κληρονομιάς της οικογένειας Γιάνγκ.

Ο Μάστερ Γιάνγκ Τζουν ξεκίνησε την εκπαίδευσή του με τον Μάστερ Γιάνγκ Ζεν Ντο, όταν ήταν μόλις 5 ετών. Είναι ικανός σε Τάι Τσι Τσουάν, ξίφος, σπάθα, χέρια που σπρώχνουν, και πολλές άλλες μορφές του Τάι Τσι Τσουάν. Ξεκινώντας το 1982, όταν πήγαν στη Σιγκαπούρη,ο Μάστερ Γιάνγκ Ζεν Ντο έχει πάρει ο Γιάνγκ Τζουν μαζί του κάθε φορά που ταξίδεψε στο εξωτερικό για να διδάξει. Τώρα, μετά από σχεδόν είκοσι χρόνια και δεκάδες σεμινάρια σε όλο τον κόσμο, ο Γιάνγκ Τζουν έχει γίνει δάσκαλος ο ίδιος. Η ικανότητά του είναι αδιαμφισβήτητη. Οι φόρμες του συνδυάζουν άψογα απαλότητα με σκληρότητα, φινέτσα με ταλέντο, και συγκράτηση με έκφραση.

Από το 1995,ο Γιάνγκ Τζουν έχει διατελέσει αντιπρόεδρος επιχειρήσεων και εκπαίδευσης του συνδέσμου Γιάνγκ Τάι Τσι Τσουάν της επαρχίας Shanxi με πάνω από 30000 μέλη στην γενέτειρά του επαρχία Shanxi.Τον Οκτώβριο του 1998 ο Γιάνγκ Τζουν δημιούργησε τη Διεθνή Ένωση και έχει διατελέσει ως πρόεδρος από τότε.Τον αύγουστο του 1999,ο Γιάνγκ Τζουν μετακόμισε στο Σιάτλ με τη σύζυγό του και επίσημα ώστε να ξεκινήσει να εργάζεται για τη διεθνή ένωση και να δημιουργήσει μια σχολή στο Σιάτλ.Ο Γιάνγκ Τζουν αποτελεί το πρώτο μέλος της οικογένειας Γίανγκ που ζει εκτός Κίνας.

Ο Μάστερ Γιάνγκ Τζουν αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο Shanxi το 1989 με πτυχίο στη φυσική αγωγή. Το 1995 η κινεζική Ακαδημία Wushu τον αναγνώρισε ως ένα διάσημο master Wushu στην επαρχία Shanxi.Το 1996 πιστοποιήθηκε ως ο υψηλότερου επιπέδου εθνικός κριτής και ήταν κριτής του εθνικού αγώνα Τάι Τσι Τσουάν το 1998 στην Κίνα.