ΟΙ 10 ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ ΓΙΑΝΓΚ ΤΑΙ ΤΣΙ ΤΣΟΥΑΝ
1. Ανέβασε την άυλη και ζωτική ενέργεια σου στην κορυφή του κεφαλιού. Σηκώσετε το κεφάλι ψηλά πιέζοντας την κορυφή του λίγο προς τα πάνω (σαν να κρεμόσαστε από το πάνω πίσω μέρος του κεφαλιού). Με αυτό κρατάτε το κεφάλι ίσια χωρίς να κινείται αριστερά και δεξιά
2. Συγκρατήσετε το στέρνο και σηκώσετε την πλάτη. Βύθισε το στέρνο λίγο προς τα μέσα, κύρτωσε την πλάτη, και ίσωσε την σπονδυλική στήλη. Έτσι δένεται όλο το σώμα. Μόνο με το στέρνο μέσα δένεται το πάνω μέρος του σώματος με το κάτω, επίσης νιώθετε το αριστερό μέρος να συνδέεται με το δεξί (αριστερό χέρι με δεξί). Επίσης η αναπνοή βυθίζεται στο στομάχι, και έτσι χαμηλώνει το κέντρο βάρους μας κάνοντάς μας πιο σταθερούς
3. Χαλαρώστε την μέση. Για το ανθρώπινο σώμα η μέση είναι το κύριο σημείο. Όταν χαλαρώσει η μέση, τα δύο πόδια θα είναι αρκετά δυνατά για να δημιουργήσουν μία σταθερή βάση. Όλες οι κινήσεις βασίζονται στην κίνηση της μέσης, όπως λέγεται στο Τάι Τσι, «Η ζωτική ενέργεια έρχεται από την μέση». Λάθος κινήσεις προέρχονται από λάθος κινήσεις της μέσης.
4. Ξεχωρίζετε το γεμάτο και το άδειο. Πρέπει να γνωρίζουμε που βρίσκεται το βάρος και που δεν είναι. Είναι πολύ βασικό στο Τάι Τσι Τσουάν να ξεχωρίζουμε ανάμεσα στο «Ξου» (άδειο) και στο «Σχί» (γεμάτο). Εάν ολόκληρο το σώμα στηρίζεται στο δεξί πόδι, τότε το δεξί πόδι θεωρείται «γεμάτο» και το αριστερό «άδειο» και το ανάποδο. Μόνο μετά που θα ξεχωρίζετε το άδειο και το γεμάτο, μόνο τότε οι κινήσεις περιστροφής που θα κάνετε θα είναι ελαφρές, μαλακές και σχεδόν χωρίς προσπάθεια. Εάν δεν μπορείτε να τα ξεχωρίσετε, τότε τα βήματά σας θα είναι βαριά και συρτά και δεν θα μπορείτε να σταθείτε σταθερά και θα είναι εύκολο για έναν αντίπαλο να σας ελέγξει.
5. Βύθισε τους ώμους και ρίξε τους αγκώνες. Το βύθισμα των ώμων σημαίνει να χαλαρώσουν οι ώμοι και να ανοίξουν και να κρεμαστούν προς τα κάτω. Θέλουμε το κάτω μέρος του σώματος μας να είναι πιο βαρύ από το πάνω. Εάν ανεβάσουμε τον ώμο, το κέντρο βάρους ανεβαίνει. Κράτα τον ώμο σου σε μία φυσική, ήρεμη θέση. Ανάλογα οι αγκώνες θα πρέπει να είναι κάτω, γιατί αν οι αγκώνες είναι επάνω, τότε και οι ώμοι δεν μπορούν να είναι κάτω. Εάν προσπαθήσετε να σπρώξετε κάποιον δεν θα πάνε μακρυά. Είναι σαν την ‘διακοπτώμενη ενέργεια’ των εξωτερικών πολεμικών τεχνών.
6. Χρησιμοποιείτε θέληση και όχι δύναμη. Δεν χρησιμοποιούμε δύναμη αλλά θέληση. Εάν σφίξουμε ένα μέρος του σώματός μας τότε η δύναμη βγαίνει τοπικά. Στο Τάι Τσί Τσουάν η ενέργειά μας βγαίνει από μαλακό και στο τέλος γίνεται σκληρό. Έτσι ώστε να είναι από όλο το σώμα. Δεν είμαστε τελείως χαλαροί αλλά τεντωμένοι στο όριο χωρίς να είμαστε σφιγμένοι. Ο κόσμος διερωτάται πως μπορεί κάποιος να αυξήσει την δύναμή του χωρίς να βάλει δύναμη; Σύμφωνα με την κλασική Κινέζικη ιατρική, στο σώμα μας υπάρχει ένα σύστημα διόδων που ονομάζεται τζίνγκούο (μεσημβρινοί) που συνδέει τα σπλάχνα με διαφορετικά σημεία του σώματός μας, κάνοντας το σώμα μας να λειτουργεί σαν ένα. Εάν οι δίοδοι αυτοί δεν εμποδίζονται, τότε η ζωτική ενέργεια θα κυκλοφορεί στο σώμα ανεμπόδιστα. Εάν όμως οι δίοδοι γεμίσουν με «σκληρή» δύναμη, η ζωτική ενέργεια δεν θα μπορεί να κυκλοφορεί με συνέπεια το σώμα μας να μην κινείται εύκολα. (π.χ. δείτε κάποιον που κάνει βάρη, πως είναι σφιγμένος και πόσο δύσκολα κινείται). Για αυτό το λόγο θα πρέπει να χρησιμοποιούμε το μυαλό μας αντί για σκέτη δύναμη έτσι ώστε να ξυπνούμε την ζωτική μας ενέργεια και να την κατευθύνουμε με το μυαλό μας γύρω στο σώμα μας και όπου εμείς θέλουμε. Με συνεχή εκπαίδευση κάποιος αποκτά πραγματική εσωτερική δύναμη (ένα χαρακτηριστικό των εσωτερικών πολεμικών τεχνών. Η τεχνική εκπαίδευσης του Γιάνγκ Τσεν Φου ονομάζεται «τεχνική της απόκρυψης ατσάλινης βελόνας μέσα σε βαμβάκι» γιατί ενώ φαινομενικά κάποιος είναι χαλαρός μπορεί να εφαρμόζει πολύ μεγάλη δύναμη.
7. Το πάνω και το κάτω ακολουθεί το ένα το άλλο. Συγχρονίσετε το πάνω με το κάτω μέρος του σώματος. Όταν εξασκούμε το Ται Τσι, είναι γυμναστική για όλο το σώμα. Στο Ται Τσι όλα ξεκινάνε από την φτέρνα διοχετεύονται από την μέση και καταλήγουν στα δάχτυλα. Αν κάνουμε μία κίνηση χωρίς να είναι συγχρονισμένο το πάνω μέρος με το κάτω, τότε αυτή η κίνηση είναι τοπική και χωρίς δύναμη, αλλιώς είναι από ολόκληρο το σώμα. Τα μάτια πρέπει να ακολουθούν τις κινήσεις του σώματος.
8. Το εσωτερικό και το εξωτερικό είναι ενωμένα. Αρμονία και συγχρονισμός μέσα και έξω. Από μέσα πρέπει να καταλαβαίνουμε την κίνηση και να κατευθύνουμε το σώμα μας. Πρέπει να γνωρίζουμε τι κάνουμε, τον λόγο για την κάθε κίνηση και να την κατευθύνουμε πλήρως για να είμαστε ξύπνιοι και ζωντανοί. Στο Τάι Τσι το μυαλό είναι ο διοικητής και το σώμα το ακολουθεί. Όσον αφορά την φόρμα, υπάρχουν μόνο Άδεια (Ξού), γεμάτη (ΣΣί), Ανοικτή (Κάι) και Κλειστή (ΧΕ). Κάι δεν σημαίνει μόνο να ανοίγουμε τα τέσσερα άκρα, αλλά και το μυαλό, και Χέ σημαίνει να κλείνουμε το μυαλό μαζί με τα τέσσερα άκρα. Η τελειότητα επιτυγχάνεται όταν κάποιος ενώσει και εναρμονίσει το εσωτερικό με το εξωτερικό σε μία πλήρη ολότητα.
9. Συνέχεια χωρίς διακοπή. Στο Τάι Τσι Τσουάν η ενέργεια κινείται συνέχεια συνδέοντας τις κινήσεις κυκλικά αλλάζοντας κατεύθυνση, χωρίς να σταματάμε. Όταν σταματήσει ένα σημείο, τότε όλα σταματούν, όταν κινούμαστε, τότε όλα κινούνται.
10. Ψάχνοντας για γαλήνη στις κινήσεις. Το μυαλό μας πρέπει να είναι ήρεμο και δεν πρέπει να σκεφτόμαστε άλλα πράγματα αλλά αυτό που κάνουμε. Σε περίπτωση αναμέτρησης, το μυαλό σου απασχολείται με το τι κάνει ο άλλος. Το ίδιο και με τα pushing hands το μυαλό σου δεν απασχολείται με τίποτα άλλο, ξεκινάς αργά και φτάνεις πρώτος, μόλις καταλάβεις τι κάνει ο αντίπαλός σου.
Γραμμές ενέργειας. Η συνεχής μετατόπισης της κατανομής βάρους κατά στην φόρμα του Τάι Τσι Τσουάν υποχρεώνει το Τσι αν περνά από τους μεσημβρινούς και βοηθά την ροή της θεραπευτικής ενέργειας που εισέρχεται από το κεφάλι (θετικό πόλο) και βγαίνει από τα πόδια (αρνητικό πόλο). Η συνεχής περιστροφή της μέσης (αριστερά και δεξιά) ενεργοποιεί τις οριζόντιες γραμμές της ενέργειας.
Μην δαγκώνετε περισσότερο από όσο μπορείτε να μασήσετε.
Μην σκέφτεστε όλα αυτά που πρέπει ακόμα να μάθετε- να σκέφτεστε πόσο μακριά έχετε έρθει.
Συνεχίσετε να πηγαίνετε και να προσπαθείτε.